Η συμφωνία αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη βδομάδα, αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα. Οι "έμπιστοι" του Αλέξη Τσίπρα ήδη έχουν ξεκινήσει το πολιτικό μασάζ στους βουλευτές της συμπολίτευσης. Ο στόχος είναι να περάσουν τα μέτρα και να παραμείνει αλώβητη η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.
https://aaezbbun.blogspot.com/2019/02/blog-post_10.html
δεε αστυνομια διευθυνση
Ισορροπημένη συμφωνία
Με τι επιχειρήματα θα γίνει όμως το πολιτικό μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Δ. Τζανακόπουλος παρουσίασε, χτες, συνοπτικά την κυβερνητική γραμμή δικαιολόγησης της συμφωνίας. Ο πρώτος πυλώνας της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας είναι ότι η συμφωνία δεν προβλέπει παραπάνω λιτότητα. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος: «Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη. Όπως γνωρίζετε παρά την αρχική απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». Εν ολίγοις, το Μαξίμου θα επιμείνει ότι αυτή τη φορά δεν δώσαμε μόνο, αλλά πήραμε κιόλας. Επομένως, κάτι αλλάζει στη σχέση Ελλάδας - θεσμών.
ωρες λειτουργιας φαρμακειων λευκωσια
Πηγή: Eurokinissi
φωτια στην αττικη βιντεο
Συλλογικές συμβάσεις
Ο δεύτερος πυλώνας της επιχειρηματολογίας του Μαξίμου είναι οι «πόντοι» που κέρδισε στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων. Το δίδυμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου έδωσε σκληρή μάχη απέναντι στο ΔΝΤ και τώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι αν και δεν κέρδισε το 100% των στόχων, τουλάχιστον αποκόμισε σημαντικά οφέλη. Ήτοι:
- Τη μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
- Τη μη καθιέρωση της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock-out).
- Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μετά το τέλος του προγράμματος.
Επειδή τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν θεμέλιο λίθο της ιδεολογικής ταυτότητας της Αριστεράς, στο πολιτικό μασάζ των βουλευτών θα έχουν κυρίαρχη θέση.
Το χρέος
Το βασικότερο, ίσως, επιχείρημα του Μαξίμου είναι ότι αυτή τη φορά μπορεί να ανοίξει δρόμος για την έξοδο από την εποχή των Μνημονίων. Αρκεί, βέβαια, να συμφωνήσουν οι θεσμοί για το χρέος. Αν υπάρξει αυτή τη συμφωνία, η αξιολόγηση κλείνει πανηγυρικά, η Ελλάδα εντάσσεται στο QE και ανοίγει το δρόμος (σύμφωνα με την κυβερνητική αφήγηση, πάντα) για την έξοδο στις χρηματαγορές. Ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας μας στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία».
Δηλαδή, μπορεί η συμφωνία να εμπεριέχει επώδυνα μέτρα, αλλά θα είναι τα τελευταία γιατί φάνηκε το φως στην άκρη του τούνελ. Βέβαια, όπως παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, "αυτό το έχουμε ξανακούσει πολλές φορές τα τελευταία εφτά χρόνια".
https://gvctovlb.blogspot.com/2019/02/blog-post_58.html
No comments:
Post a Comment