Friday, May 10, 2019

κομμενο μου τσιγαρο

https://uxxhmgms.blogspot.com/2019/01/blog-post_14.html
https://aaezbbun.blogspot.com/2019/02/blog-post_89.html
παττυ ελληνικα επεισοδια 3
εισητηρια οασα παιδια
κομμενο μου τσιγαρο
κομμενο μου τσιγαρο

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο υπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκαναν μετά από αυτό ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.



«Το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε ενώ για άλλη μία φορά τα αυτιά μου έμειναν στη θέση τους , δεν τραβήχτηκαν, όπως γράφεται στην Ελλάδα. Δεν συζητήσαμε και κανένας δεν ανέφερε την Eldorado, επίσης δεν μας είπαν ότι το πρόγραμμα δεν πάει καλά, δεν μας είπαν ότι έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε», ξεκαθάρισε ο υπουργός.



Ο ίδιος ανέφερε πως έγινε μία συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα, στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup και πολλοί άλλοι είπαν ότι ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος , ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί για αυτό το στόχο και ότι είναι σωστό που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει, να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την τρίτη αξιολόγηση.


«Ήταν μία πολύ καλή συνάντηση για την ελληνική οικονομία. Κανένας δεν εφησυχάζει, κανένας δεν λέει ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα, όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για αυτό το στόχο που έβαλε και ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ, να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη νέου προγράμματος, σημείωσε.


Για την περίπτωση λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης από τον ESM, κάτι που θα συνεπαγόταν νέο πρόγραμμα, ο υπουργός ανέφερε: «Είναι αρκετά σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα θεσμικά όργανα του ΔΝΤ δεν σκέφτονται γραμμή προληπτικής πίστωσης, δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια γραμμή πίστωσης. Στην πραγματικότητα, η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να συγκεντρωθούνε χρήματα για ληξιπρόθεσμα και χρήματα για ένα buffer (μαξιλάρι προστασίας), ώστε οι Έλληνες να έχουν μία καθαρή έξοδο (από το πρόγραμμα). Προφανώς θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η μία θα αφορά τη φύση της εξόδου. Μία θα αφορά το ζήτημα του χρέους και το να διασφαλιστεί ότι θα διευκρινίσουμε τι πρέπει να γίνει για το χρέος. Η τρίτη θα είναι για τα εναπομείναντα θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα».


Για τις δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου ότι υπάρχουν ανησυχίες για το ότι ενδέχεται να μην πιάσουμε το στόχο για το 2018 ο κ. Τσακαλώτος απάντησε:«Νομίζω ότι κανείς δεν πιστεύει ότι δεν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2017. Το ζήτημα για το 2018 θα το μάθουμε μέχρι τον Νοέμβριο. Η ανησυχία έχει δημιουργηθεί λόγο της υποαπόδοσης στον φόρο εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονα έχουμε υπερβολική απόδοση σε άλλες περιοχές. Έχουμε μια υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης, έχουμε υπεραπόδοση στον ΦΠΑ. Οπότε δεν ξέρουμε ακόμα πιο θα είναι το καθαρό αποτέλεσμα. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα χρειαστούμε κανένα νέο μέτρο για το 2018, διότι πιστεύω ότι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, η υπεραπόδοση και η υποαπόδοση θα αλληλοεξουδετερωθούν».


Για τις αναφορές του Μπενουά Κερέ στις ελληνικές τράπεζες ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Για τα κόκκινα δάνεια υπάρχει μία ανησυχία ότι πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες στις οποίες θα μπορούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, να δανείζουν ακόμη περισσότερο στην πραγματική οικονομία. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι εξέφρασε την ευχαρίστησή του ότι αρχίζουν τα χρήματα να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, ότι αντιμετωπίζουν με σοβαρό τρόπο τα κόκκινα δάνεια και άρα πρέπει να κάνουμε ακόμη πιο γρήγορες κινήσεις με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να μπορούν οι τράπεζες μέσα στο 2018 να πάνε ακόμη καλύτερα από ό, τι πηγαίνουν τώρα».


Για το αν θα έπρεπε να γίνει ένα AQR στις τράπεζες πριν από τα μέσα του επόμενου έτους και εάν αυτό μπορεί να επιλυθεί μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ο υπουργός απάντησε: «Έχω ακούσει συζητήσεις γι 'αυτό, η ελληνική υπόθεση είναι πολύ απλή, οι ελληνικές τράπεζες είναι μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος, έχουμε τις ευρωπαϊκές αρχές, την ΕΚΤ και τον SSM. Καμία από αυτά δεν ζητάει επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού (AQRs). Θα υπάρξουν stress tests, όπως θα υπάρξουν συνολικά στην Ευρώπη και πράγματι πιστεύουμε ότι σε δύο χρόνια, όταν θα έχουμε δύο χρόνια με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα έχουμε όλα τα μέτρα να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον πτωχευτικό κώδικα και έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε πολύ καλή θέση. Και νομίζω ότι όλοι περιμένουν να δουν αυτή τη βελτίωση. Με όλη τη δουλειά που κάναμε για τη βελτίωση των κόκκινων δανείων και φυσικά την ανάπτυξη, η οποία είναι επίσης πολύ βοηθητική σε αυτό το ζήτημα. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση, δεν υπήρξε συζήτηση γι 'αυτό στο Eurogroup. Η μόνη συζήτηση ήταν μια κάποια ανησυχία του για το κομμάτι των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, του ζητήματος των κόκκινων δανείων που έχει καθυστερήσει λίγο περισσότερο από όλα τα άλλα τα οποία μου φαίνεται να προχωράνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό».


Για το εάν η Ελλάδα χρειάζεται να προσυπογράψει το ΔΝΤ την αξιολόγηση (το Δεκέμβριο ή εάν πρόκειται να υπάρξει μια διαφορετική διαδικασία ο κ. Τσακαλώτος είπε:«Δεν γνωρίζω. Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή θα πρέπει να υποστηρίξει το πρόγραμμα. Όπως γνωρίζετε, έχει την δική του αξιολόγηση τον Ιανουάριο, αν δεν κάνω λάθος, για το κατά πόσο θα συνεχίσει με το stand-by arrangement, αλλά δεδομένου ότι αναμένω να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, η κυβέρνησή μας αναμένει να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από αυτό, προφανώς το ΔΝΤ θα λάβει μέρος σε αυτή τη συζήτηση».


Για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου ο υπουργός έδειξε πως η κυβέρνηση δεν έχει δυνατότητες παρέμβασης. «Εξήγησα ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα ελληνικά στοιχεία και ότι η μόνη καταδίκη που έχει ο κ. Γεωργίου είναι για διαδικαστικό θέμα, αν καλούσε ή όχι το Δ. Σ. Κάτι, που ούτε φέρνει σε αμφισβήτηση τα ελληνικά στοιχεία, ούτε βεβαίως και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Όλοι δέχθηκαν ότι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πρόβλημα για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», είπε.


No comments:

Post a Comment